Noutati Despre noi Tabere Descarca Publicatii Foto Contacte Links
Monitorul Civic - Portal ONG
 
RO RO  EN  RU   
Autoportret, o nouă lucrare murală de proporții a apărut în Chișinău pe strada 31 august 1989

În cadrul proiectului „Street Art for Moldova”, implementat de către Asociația Obștească „Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova” (AVI-Moldova) la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și cu suportul Departamentului de Stat al SUA, a fost realizată o nouă pictură murală în Chișinău. Pictura intitutulată Autoportret se află pe clădirea editurii „Universul” și a fost realizată în parteneriat cu proiectul #UnArtOraș. Pentru a picta lucrarea a fost comisionat artistul graffiti, Dimitrii Potapov, autorul celorlalte două murale din capitală, LasaJelea și Guliver Înlănțuit de pe peretele stadionului Dinamo.


Echipa de organizatori a lucrat la acest proiect frumos pentru Chișinău mai mult de patru luni, ca într-un final lucrarea să fie realizată în decurs de 12 ore de lucru continuu, la data de 22 iulie. Luând în considerare tematica proiectului și anume alinierea lui la cei 25 de ani de independență a Republicii Moldova, echipa artistică a venit cu un concept sublim și curajos. În trendul canoanelor mișcării graffiti-ului britanic, conceptul reprezintă un copil care zâmbește și privește ștrengar spre trecătorii străzii. Copilul simbolizează generația tânără și creativă născută de la 91 încoace. Băiatul este îmbrăcat modern cu nuanțe de tradițional. În partea alăturată a băiatului se observă un perete deplasat de beton sovietic, în spatele căruia este reprezentată o imagine a Universului. Se presupune că băiatul dorește să arate publicului că după fațada vremurilor noastre,care pe alocuri par gri ori obișnuite, se ascunde o lume infinită și spectaculară, plină de oportunități și frumos. Lucrarea nu are drept scop descrierea trecutului, ci mai degrabă dorește să vorbească despre prezent și viitor. Aceasta spune că viața este frumoasă acum și noi trebuie să fi optimiști, să credem în viitorul nostru, să fim inspirați de lumea care ne inconjoară și de șansele pe care țara ni le oferă la moment. Asta, desigur, dacă vom putea vedea pădurea de după copaci ori Universul de după un zid de beton sovietic.


Realizarea picturii nu ar fi fost posibilă fără asistența tehnică din partea fotografului Nikitin Sasha și a companiilor Caparol și Varo-Inform, care au susținut logistic realizarea proiectului, punând la dispoziția echipei de implementare vopsele și macara.


Autor: AVI Webmaster


Alătură-te taberelor de lucru în Finlanda și România
AVI-Moldova te provoacă să Ieși din propria zonă de confort, să trăiești într-un mediu multicultural și să-ți dezvolți noi abilități și competențe prin acțiuni de voluntariat. Dacă ești motivat să înveți de la viață și de la oamenii care te înconjoară, atunci aplică la tabere de lucru în Finlanda și România. Detalii...
Publicat la: 06.07.2017
Fii voluntar internațional și ai o vară cu aventuri alături de AVI-Moldova
Pentru lunile rămase de vară, AVI-Moldova ți-a pregătit două tabere de voluntariat în Europa care îți vor face vacanța cât mai dinamică și distractivă. Dacă ești pasionat de istorie și cultură, dorești să fii mai aproape de natură sau simplu ai vrea să explorezi diferite viziuni asupra vieții, atunci oportunitățile de mai jos sunt perfecte pentru tine. Detalii...
Publicat la: 28.06.2017