Noutati Despre noi Istoricul AVI-MD IMPLICA-TE ACUM!!! Tabere Descarca Publicatii Foto Contacte Links
Monitorul Civic - Portal ONG
 
RO RO  EN  RU   
Istoricul AVI-MD
Asociatia de Voluntariat International din Moldova – AVI Moldova este o organizatie de voluntariat care are drept scop promovarea pacii, tolerantei, voluntariatului international, schimbului intercultural, modului sanatos de viata si a drepturilor omului prin intermediul activitatilor de voluntariat.

AVI Moldova a început sa-si desfasoare activitatea în anul 2001 când s-a format un grup de initiativa ce era alcatuit din 8 persoane. Si-a început activitatea în domeniul voluntariatului prin organizarea primei tabere de lucru ce a avut loc în Parcul Taul unde participantii au curatat teritoriul de invazia plantelor daunatoare.

Anul urmator si-a continuat experienta în organizarea taberelor de lucru pe timp de vara. Astfel prima a avut loc în Padurea Domneasca si a avut un obiectiv ecologic ce a implicat lucrari de eliminare a speciilor de artar pentru a lasa spatiu de crestere puilor de stejar. Deasemenea în cadrul acestei tabere au fost construite ai instalate hranitoare pentru animalele salbatice din padure. Cea de a doua tabara s-a desfasurat în Padurea Talmaza având o tematica ecologica. De data aceasta voluntarii au construit si instalat adaposturi pentru lilieci. Tot înanul 2002 trei moldoveni au avut posibilitatea sa participe la taberele de lucru de peste hotare din Germania, România si Elvetia.

În anul 2003, AVI Moldova nu a renuntat la traditia de a organiza tabere de lucru si a mai organizat una, de data aceasta la Manastirea Saharna. Aceasta activitate a avut un aspect cultural, dar a inclus obisnuitele deja lucrari ecologice. În acelasi an AVI Moldova a scos de sub tipar prima editie a publicatiilor ce includea reviste, postere si pliante. Tot în 2003 au AVI a avut doi voluntari pe termen lung peste hotare. Unul din ei a fost ca Mesager al Drepturilor Omului în Suedia, iar celalalt ca placement officer în Germania.

În timpul acestor trei ani de activitate AVI Moldova a câstigat recunoasterea oficiala drept organizatie de voluntariat ce promoveaza pacea din partea Miscarii Internationale pentru Pace – Service Civil International (SCI) prin devenirea oficiala a unui grup de contact, iar in decembrie 2004, la intilnirea comitetului international SCI AVI a devenit Grup Recunoscut al SCI.

Între anii 2001 si 2003 membrii AVI au participat la diverse evenimente ce au avut tematica ecologica, de pace si respectare a drepturilor omului si de promovare a voluntariatului atât la nivel local cât si international.

2005 reprezinta un an fructuos pentru AVI Moldova, cind se organizeaza ECOTOPIA, festival ecologic international, finantat de European Youth For Action si coordonat de AVI Moldova. In fiecare an, 300-500 tineri din intreaga lume participa la festival, locuind ca o comunitate independenta si promovind principiile pasnice, relatiile interculturale si modul sanatos de viata.

Incepand cuianuarie 2006 AVI Moldova implementeaza proiecul YTNF (Youth Trascending New
Frontiers) – Tinerii Depasind Noile Frontieri impreuna cu alte 5 organizatii: New Group Belarus, SVIT Ukraine, SCG Russia, SCI Germany, OWA Poland. Ideea proiectului este de a mobiliza tineri din diferite medii sociale care s-ar implica in 3 campuri de activitati: dreprurile omului si educatie, lupta anti-rasism si xenofobie, incluziune sociala a minoritatilor.

2007 incepe cu un nou proiect impreuna cu SVIT-Ukraine, care prevede crearea a 2 centre de coordonare a voluntarilor pe termen lung precum si instruirea mentorilor pentru acestia.