“FWD: Train your Leader!”
În perioada 3-9 iunie 2013, Vadul lui Vodã a fost gazda a unui grup de voluntari internaționali, dar și locali, care s-au întîlnit cu scopul de a face schimb de experiențã, de a promova valorile europene dar și de a-și perfecționa calitãțile de lider. Acestea au avut loc în cadrul training-ului FWD:„Train your leader!”, proiect fãcut posibil datoritã suportului Comisiei Europene, dar și a implicãrii active a celor 8 organizații partenere, în mare parte membri SCI. Programul training-ului s-a bazat pe principiul redirecționãrii mesajului: a bunelor practici, a cunoștințelor, de la voluntarii ce au deja o experiențã bogatã în organizarea și desfãșurarea proiectelor internaționale de voluntariat (workcamps și youth exchanges), cãtre voluntarii mai noi.
La succesul acestui training au contribuit mai mulți factori, printre care se numãrã și bunaînțelegere ce a persistat pe parcursul șederii lor în pensiunea de la Vadul lui Vodã. Cu toate cã grupul de voluntari a fost unul foarte variat sub aspect cultural, dar și din punctul de vedere al experienței pe care au acumulat-o pînã la training-ul propriu-zis, participanții au reușit sã devinã prieteni încã din prima zi, nu însã fãrã ajutorul trainerilor și a echipei organiazaționale. Aceasta a facilitat procesul în care voluntarii au fãcut cunoștințã unii cu alții, dar și a distins atmosfera printr-o multitudine de jocuri energizante, selectate din cutia pe care chiar voluntarii au și umplut-o cu jocurile pe care le știau.
Voluntarii și-au pus la încercare calitãțile de lider încã de la primele sesiuni, atunci cînd au prezentat organizația în cadrul cãreia activeazã, în fața publicului, participînd la o emisiune televizatã improvizatã. Dupã care și-au pus în valoare experiența de voluntar, marcînd pe harta bunelor practici, țãrile și proiectele în care au fost implicați.
Comunicarea interculturalã a devenit și mai bine consolidatã datoritã serii inter-culturale, în care fiecare participant a avut ocazia sã-și prezinte unele generalitãți, tradiții, mîncãruri specifice țãrii din care vin, dar în același timp au putut sã savureze din bucatele aranjate frumos sub flagul și fotografiile cu imagini pitorești ale altor participanți.
Pe parcursul training-ului voluntarii au discutat la o ceașcã de cafea, despre experiențele plãcute sau mai puțin plãcute pe care le-au avut în timp ce au organizat tabãrã de lucru sau un proiect de schimb de tineret, în cadrul sesiunii „World cafe”. Între timp echipa a fost divizatã în douã grupuri care au discutat separat despre tabere de lucru sau de schimb de voluntari, dupã care au pregãtit chiar și un program întreg pentru fiecare din tipurile de proiecte menționate. Mai mult, au învãțat sã ducã tratative în timp ce construiau un pod, fãrã ca sã se vadã echipele între ele, prin cooperarea reprezentaților.
Este de menționat faptul cã toate materialele elaborate pe parcursul training-ului vor fi publicate pe site-ul IamaCampleader, un wiki inițiat în 2012 de organizațiile IAL și SVIT,organizații partenere ale AVI-Moldova, cu scopul de a servi drept suport viitorilor lideri, iar experiența acumulatã de echipa AVI va fi utilizatã, deasemenea, în proiectele pe care le va derula chiar anul acesta, inclusiv luna august. În aceastã perioadã va fi implimentat în tabãra pentru tineri: „Bring your English to Moldovan Youth”. Deasemenea voluntarii internaționali, vor împãrtãși despre experiența acumulatã în grupurile lor locale, pentru a putea implementa aceste cunoștințe în cadrul proiectelor care urmeazã a fi implementate în viitorul apropiat de cãtre organizațiile partnere.